torsdag 13 november 2014

Ryska Revolutionen

  1. Bönderna ville ha mer jord, industriarbetarna ville ha högre löner. Om man kritiserade Tsaren så blev man skickad till Sibirien.
  2. Lenin som var socialist ansåg att Tsaren, adeln och kyrkan skulle tas bort genom en revolution.
  3. - 5: Ryssarna gick med i första världskriget på Frankrike och Englands sida. Men den tyska armen trängde långt in i landet och det blev kaos i Ryssland. Det blev ett rejält missnöje med Tsarens regering. Tsaren avsade sig tronen och Ryssland blev en republik. Den som blev ledare ville göra så att Ryssland blev en demokratisk stat liknande staterna i västra Europa. Men ledaren Karenskij ville fortsätta kriga mot tyskarna. Men det ville inte det ryska folket. Lenin som var på landsflykt i Schweiz fick höra talas om detta och reste hem till Petrograd. Han krävde att all makt skulle ges till bönderna och arbetarna. Han blev en hjälte. I oktober 1917 utbröt den sk oktoberrevolutionen i Petrograd. Viktiga platser i staden stormades och ockuperades. Snart hade dom (bolsjevikerna)tagit makten i alla större städer och ett nytt val hölls i hela landet. Men endast 25% av väljarna röstade på bolsjevikerna. Men Lenin ville inte lämna ifrån sig makten så han upplöste parlamentet i januari 1918. Boljsevikerna införde diktatur i landet och de tog sig namnet kommunistpartiet. Han tyckte att bönderna och folket skulle ha all makt i Ryssland. Lenin ingick ett fredsavtal med tyskarna 1918, för att kunna rädda revolutionen. Ryssland förlorade en tredjedel av sin befolkning och mer än hälften av landets industrier.
  4. 6. Efter första världskriget fred så blev det ett blodigt inbördeskrig i Ryssland. Det varade i tre år, 1918 -1921. Det var kommunisterna ”röda”som krigade mot de ”vita”. De vita var kyrkans folk och jordägare som fick hjälp av Japan, Frankrike och England. De ”vita” ville få tillbaka det som var deras. Men kommunisterna vann och Tsaren, hans fru och deras fem barn avrättades av kommunisterna. Staten Sovjetunionen bildades, där fick bara finnas ett parti, kommunistpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar