torsdag 27 november 2014

Blues

                                 Blues

Bluesen kommer ifrån afro-amerikanerna. Dom blev tillfångatagna och skickades som slavar till Amerika. De hade med sig sin tro, kultur, sin dans och sin musik. Ur denna musik uppkom bluesen och det var i slutet av 1800-talet. Musiken är egentligen arbetssånger som ofta handlar om problem och olycka, Man använder sig av piano, munspel, basgitarr, trummor och gitarr när man spelar blues. Oftast har bluessångare på sig hatt och kostym när de spelar.
Bluesens kommersiella genombrott kom vid 1920 och det var med sångerskan Mamie Smith som sjöng "crazy blues" som har sålt 2 miljoner exemplar. Ur bluesmusiken har många olika musikstilar fötts. Bland annat: Jazz, Rythm and blues (RnB), rock n roll och country. Det finns många kända musiker som spelat blues.

B.B King
Han föddes 1925 i Mississippi. Namnet B.B King står för ”Blues Boy” King. Han spelade blues, Gospel och Soul. 
Han räknas som en utav dom mest kända blues artisterna någonsin. Han är väldigt känd för sin gitarr.
The thrill is gone är hans mest kända låt han har gjort Som ung stod han i gathörnen och spelade blues för småpengar. 1947 liftade han till Memphis. Där fick han bo hos sin kusin Bukka White, han var en väldigt känd bluesartist under denna period.
B.B.King slog igenom 1948 i ett radioprogram i västra Memphis. En liten historia om hans Gibson-gitarrer: I mitten av 50-talet spelade han på ett dansställe i Arkansas. Två män i publiken började slåss om en tjej. Det tog eld i lokalen. Alla sprang ut, då kom han på att hans Gibson-gitarr fanns kvar i lågorna. Han sprang in för att rädda den. Efteråt fick han reda på att tjejen som killarna slogs om hette Lucille. Han bestämde sig för att alla hans Gibson-gitarrer skulle få heta Lucille efter henne som en påminnelse så att han själv aldrig skulle bära sig så dumt åt. Efter detta har alla hans gitarrer döpts till detta!  B.B. King har producerat mer än 50 album. B.B.King är och kommer alltid att vara bluesens kung.

Jimi Hendrix.
Han föddes i Seattle 1942 och dog i London 1970. Innan Jimi föddes blev hans pappa inkallad till armén. Jimi fick bo hos släktingar runt om i Seattle. Sin pappa fick inte träffa förren han var tre år. En kväll försvann hans mamma och hon kom aldrig tillbaka. Jimi Har i intervjuer sagt att hans första år var "väldigt förvirrande". Som ung gillade han Elvis för när han såg honom uppträda tyckte han att musik verkade vara det bästa som fanns. När han var 16 år köpte han sin första gitarr. 1961 blev han inkallad till militärtjänstgöring. Där träffade han en kille, de satte ihop ett bluesband som de kallade "The King Kasuals och de uppträdde på soldatklubbarna. Tyvärr så träffade Hendrix en tjej, Devon Wilson på en klubb i New York. Hon fick Jimi att prova drogen LSD.
1966 upptäcktes Hendrix av en kille från England. Han tog honom till Storbritannien. Han fick två kompmusiker. Dessa kallades sig för "The Jimi Hendrix Experience". De slog igenom med låtar som "Hey Joe" och "Are you experienced?". De slog igenom i Sverige och USA.
Jimis influenser kom från blusen och soulen. Hans elgitarrspel var en kombination av exceptionell spelteknik och en ny förstärkarteknik. Det nya förstärkarmärket var "Marshall" och Hendrix märkte snabbt dess möjligheter. 
Hendrix var en riktig "showman". Han kunde spela med två gitarrer, en spelade han med fötterna på och en som vanligt. Han spelade med gitarren upp- och ner. Han eldade upp gitarren. Allt detta gjorde att han blev mer populär. 
Jimi led under sina sista år i livet av tungt drogmissbruk. Han dog av kvävning orsakad av sina egna uppkastningar. På kvällen innan hade han tagit sömnpiller och rödvin. Han hade många problem och tyckte att ingen såg honom som människa utan bara som en stjärna. Han begravdes i Seattle.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar