onsdag 12 november 2014

Första världskriget

                                  Första Världskriget

1. Det fanns många motsättningar mellan länderna i Europa. T ex ekonomisk konkurrens.
2. Fredsrörelsen var stark och socialistpartierna Europa arbetade för varaktig fred. Alfred Nobel hade instiftat ett fredspris.
3. 1.Tyskland hade byggt upp en arme som var tolv gånger större än Storbritanniens. 2.Tyskland och Storbritannien hade en ekonomisk konkurrens mellan sig. Storbritannien kände sig hotat av Tyskland p.g.a. att Tyskland ville börja exportera sina varor. 3.Nationalistiska idéer i östra Europa.
4. Det fanns två block. Trippelalliansen och Trippelententen.
5. I Trippelalliansen ingick följande länder: Tyskland, Österrike-Ungern och Italien. I Trippelententen ingick : Frankrike, Storbritannien och Ryssland.
6. Skotten i Sarajevo. Den österrikiske tronföljaren Frans Ferdinand och hans fru mördades är de besökte Sarajevo. Det var en student som sköt, han tillhörde en organisation som ville frigöra Bosnien från Österrike-Ungern.
7. Den svarta veckan var 29 juli till den 3 augusti. Den veckan förklarade alla stormakterna krig mot varandra.
8. Den franska armen skulle krossas av Tyskland på sex veckor. Tyskarna skulle sen angripa Ryssland. Men Ryssarna angrep fort och tyskarna flyttade över en del av sin trupper till östfronten. Fransmännen stoppade tyskarna vid floden Marne utanför Paris.
9. Planen misslyckades för att ryssarna gick till angrepp mot tyskarna snabbare än vad tyskarna förväntat sig.
10. Skyttegravarna fanns mellan den engelska kanalen och den schweiziska gränsen.
11. Tyskland hade stora framgångar i Ryssland. Nederlagen mot Tyskland ledde till den Ryska revolutionen. Tsaren avsattes och de nya ryska ledarna slöt fred med Tyskland 1918.
12. USA gick med i kriget för att tyskarna förde ett ubåtskrig. Dom gick då med Storbritannien och Frankrike 1917. USA hade lånat ut en massa pengar till dessa länder och förstod att om Tyskland skulle vinna kriget så skulle USA aldrig få tillbaka sina pengar.
13. Freden slöts i Versailles. Tyskarna fick lämna tillbaka Elsass och Lothringen till Frankrike och avstå från sina kolonier. Dom fick också betala ett krigsskadestånd på 138 miljarder guldmark för att de startat kriget.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar