onsdag 22 oktober 2014

Hitlers väg till makten

Hitler föddes 1889 i Braunau i Österrike. År 1908 så åkte han till Wien för att söka in på konstakademin. Han misslyckades flera gånger. Till slut så gav han upp.


1914 så drog första världskriget igång och Hitler anmälde sig frivilligt att vara med. Han var inte populär utav sina vänner. Dom tyckte att han var galen och tog alldeles för mycket risker. Dom kallade honom för Der spinner som betyder tokdåre.
Tyskarna förlorade kriget och enligt Hitler så var det judarnas fel. Hitler sa att dom var inte med i kriget och det var dom som sa att dom skulle retirera när dom var så nära på att vinna. Hitler skylde allt på judarna.

Det var dålig ekonomi i Tyskland och i hela Europa och så klart så var det judarnas fel enligt Hitler. Det var då han började hålla tal på ställen om det som han tyckte. Han blev väldigt populär. Han växte och skapade senare ett parti, ett Nationalistiskt / nazistiskt parti. Hitler blev deras Führer alltså deras ledare.

1923 så dömdes Hitler till 5 års fängelse (men satt bara inne i 1). Under tiden i fängelset så skrev han en bok som heter Mein Kampf. I boken så skyller han alla problem på judarna.

Hitler lovade att alla skulle få jobb om han fick makten.
1930 så fick partiet runt 6.5 miljoner röster och 2 år senare så hade dom runt 13 miljoner och det var då dom fick makten. 1933 blev han rikskansler och då fick han stifta egna lagar. Han införde diktatur i Tyskland. Dom började att bygga det första koncentrationslägret.
Ungefär 4 miljoner arbetslösa fick jobb under Hitlers tid.

1938 så tog Hitler över Österrike och senare så krävde han att han skulle få delar utav Tjeckoslovakien där det fanns mycket tyskar. Han fick delar och skrev på ett paper om att han inte skulle göra något mer. 1939 så tog han över resten utav Tjeckoslovakien.

Förintelsen som man kallar det var när Hitler nästan utrotade judarna. Man skickade dom med tåg till koncentrationsläger. Från 5.6 till 6.2 miljoner judar förintades. Ett exempel var att man gasade dom till döds.

Hitler och hans fru tog självmord 1945. Hur vet man inte riktigt eftersom att dom brände kropparna. Exakt hur dom dog kan man inte vara säker på men man tror att han sköt sig eller bet sönder en cyanidampull.

Egen tanke
Jag tycker att Hitler var helt sjuk i huvudet. Dom skyller på att det var judarnas fel att det var så hög arbetslöshet men judarna var ju också Tyska. Jag tror att det var så att dom inte ville skylla på sig själva och därför så skyllde dom det på judarna. Man får tycka vad man vill men det som Hitler gjorde var helt fel. Han skyllde ju allt på dom. Bara för att dom förlorade kriget så skyllde dom på judarna. Dom kunde liksom inte erkänna att dom inte vann. Hitler själv var ju inte heltysk utav han var ju född i Österrike. Han vann heller inte valet själv han "fuskade" genom att hota motståndarna.
Han ljög ju om nästan allt till folket som röstade på honom. När han fick makten så började dom ju att bygga koncentrationsläger. Att dom dödade runt 6 miljoner judar e ju helt sjukt. Det är ju 2/3 utav hela Sveriges befolkning. Om han inte hade stoppats så hade världen nog inte sett ut så som den gör idag. Hatet han hade mot judar kan vara som någon haft mot t.ex våldtäcksmän. Han tyckte att dom skulle förintas och det gör den mot våldtäcksmän också. Dock då på en väldigt mycket högre nivå.


Perspektivbyte
Om jag hade levt som tysk invånare under den tiden så vet jag inte riktigt vad jag skulle ha gjort. Det är ju så enkelt att säga att jag hade stått emot och sånt men när man verkligen är där så vet jag inte om man hade vågat göra något. Men jag hade inte ståt för honom. För det första så hade jag nog inte trott att han skulle förinta judarna, de homosexuella, missbildade eller zigenare mm.



1 kommentar: