tisdag 7 oktober 2014

1900 talet NO CBRN

CBRN-krigsföring
Kemiska, Biologiska, radiologiska,  nukleära.
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring

Fattigmans vapen
Kemiska och biologiska vapen kan kallas för fattigmansvapen för att dom är billiga att göra. Och det är t.ex gaser, gift m.m. Kan också vara napalm som är en slags eldbomb.
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring

Biologiska vapen
Det kan vara att man släpper ut en sjukdom som sprider sig och slår ut folket. Kan börja genom att man smittar en person sen skickar tillbaka den. Då sprider den sjukdomen och det kan slå ut människorna eller göra dom sjuka.
http://sv.wikipedia.org/wiki/CBRN-krigf%C3%B6ring#Biologiska_vapen
Kemiska vapen
Senapsgas användes i första världskriget och det bränner på huden. Svullnader i ögon kan också inträffa. Senapsgas fryser redan vid 13°c och kan därför frysa fast på tröjor och sedan smälta och träffa huden.
Tårgas är en gas som inte är super farlig. Den ger smärtor i ögonen och gör så att vätskan rinner ut ur ögonen. Kan också orsaka en temporär blindhet.
Nervgas är en gas som angriper hjärnan och ryggmärgen. Det gör så att muskeln inte kan slappna av och det leder till kramper som orsakar döden.

Halabja, Irak (vem, var, när, varför)
Ali hassan al majid gick till attack mot sitt eget folk med kemiska vapen. 1988 hände detta och det tros ha varit nerv eller senapsgas.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Halabja

Tokyos tunnelbana, saringas (vem, var, när, varför)
Saringas släpptes ut i Tokyos tunnelbanor 1995. Det var en grupp som heter Aum Shinrikyo. Det släpptes ut på 5 tåg och det dödade 13 personer och skadade ca 5000. Varför inte alla dog var för att dom hade misslyckats med att rena saringasen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Saringasattacken_i_Tokyo

Syrien, Augusti 2013



Kemiska vapen under första världskriget



Dumpning senapsgas



Konvention om förbud mot kemiska vapen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar