onsdag 11 september 2013

Nutidsfrågor 11/9

1. Det har varit en TV-debatt mellan Tysklands förbundskansler (statsminister) och den socialdemokratiska utmanaren Peer Steinbrock. Valet i Tyskland hålls den 22 september. Vem är förbundskansler i Tyskland? 

Svar: Angela Merkel 
Källa: 


2. Internatskolan Lundsberg får starta sin skolverksamhet igen. Det verkar som att Skolinspektionen hade för bråttom att stänga skolan. Var ligger Lundsberg?

Svar: Det ligger i Storfors i Värmland

Källa:
Google Earth

3. Måndag den 9 september är det stortingsval (riksdagsval) i det här landet. Det mesta pekar på att den nuvarande statsministern Jens Stoltenberg kommer att förlora valet. Vilket land?

Svar: Norge 

Källa: 


4. Det här företaget köper Nokias mobiltelefonenhet för 47 miljarder kronor. Nokia kommer nu istället att arbeta med nätverksinfrastruktur och service. Vilket företag köper Nokia?

Svar: Microsoft 

Källa:


5. Det är kyrkoval den 15 september 2013. Svenska kyrkan har skickat ut röstkort till alla 5,5 miljoner medlemmar som har rätt att rösta. Hur gammal ska du vara för att få delta i kyrkovalet?

Svar: 16 år

Källa:


6. Sveriges första motorväg invigdes för 60 år sedan. Den elva kilometer långa motorvägen öppnades den 8:e september 1~53 och var Sveriges dittills största vägprojekt. Mellan vilka städer byggdes Sveriges första motorväg?

Svar: Lund och Malmö

Källa:


7. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar