onsdag 29 januari 2014

Stjärnor

Det som vi kallar för sol är egentligen en stjärna. På långt avstånd ser en stjärna ungefär ut så här.









Men när man kommer tillräckligt nära ser den ut så här.











Och när man kommer ännu närmare ser den ut såhär, Troligtvis går det inte att komma såhär långt fram utan att använda ett teleskop. För om vi hade åkt så nära så hade vi brunnit upp.
















Solen är det som gör så att vi kan leva. Hade inte solen funnits så hade inget liv kunnat uppstå. Då hade det varit istid. Om solen plötsligt skulle slockna så skulle vi fått en istid med grader på mer än -100° eftersom att inget skulle kunna värma upp oss.




Stjärnans liv och död




En stjärna är från början en nebulosa, alltså ett gasmoln. Det består oftast utav väte och helium.
Det finns 2 olika nebulosor, Mörka och ljusa nebulosor. Innutid en ljus nebulosa så bildas stjärnor. Det är stjärnorna inne i nebulosan som lyser, Det gör så att man kan se dom.

När en stjärna bildas/födds så lyser den ända tills den dör. Det är ett stort eldklot. När en stjärna dör så bildas det en supernova, alltså en stor smäll. När det händer så kan det bildas nya ämnen. Det är så alla ämnen har bildats. Det kan också bli till en vit dvärg, Det är när en stjärna slocknar. Då finns det ingen energi kvar att brinna på och då slocknar den. Den lyser vitt tills det slutar att lysa, då kallar man det för svart dvärg.




Supernova

En Supernova är när en stjärna exploderar. När det tar slut på energi i en stjärna så exploderar
den. Det blir en extremt stor smäll och det får en väldans gravitet. Det blir till ett svart hål som slukar allt som kommer nära det. Det kan också bli till en neutronstjärna













Svart hål efter att en Supernova inträffat.                                                                  Neutronstjärna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar