måndag 2 december 2013

Delfiner och valar No fördjupningar 02/12

En delfin kan höra upp till 220 kHz vilket ligger i ultraljudszonen. Delfiner kan eko-lokalisera med hjälp utav ultraljud. Dom skickar ut ett ultraljud från hjärnan som sedan går runt och om den träffar nått så får den en annan vibration som sedan studsar tillbaka till delfinen. I igenom munnen och underkäken som sedan går fram till hjärnan.

Fakta om delfiner.

Delfinen är en utav världens smartaste djur. Delfinen är en sort i val familjen. Dom blir runt 4 meter långa och väger runt 60 kg.


Valar Kan man kalla för sirendjur eftersom att dom gör så mycket ljud. Varje val har sin egna röst så deras ljud låter lite speciellt. Eftersom att valar inte ser så bra så memorerar ungarna mammans ljud. Om den skulle höra ett liknande ljud från en radar eller vad som helst så skulle den åka efter det ljudet eftersom att sin mamma låter så. Då hade den kommit bort från gruppen och hade nog inte överlevt på sin egna hand.

Fakta om Valar.

Under 1800 tills nu så har valjakt varit så stort så att valar nästan blivit utrotade.
Blåvalen är världens största djur både på längden och på storleken. En fullvuxen blåval är från 25 till 30 meter lång och väger 150-200 ton. Bara tungan väger cirka 2.7 ton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar